De juiste verzorging van alle soorten leder

Aanbevolen verzorging:

1. Glad leder
Verzorging: schoencrème in een tube, schoensmeer in een doosje, product voor langdurige waterbestendigheid, zelfglanzende producten (slechts gedeeltelijk geschikt voor delicate schoenen)
Reiniging: borstel, zachte doek

2. Combinatie van suède en glad leder
Verzorging: schoencrème in een tube, schoensmeer in een doosje, spuitbus voor suède, product voor langdurige waterbestendigheid
Reiniging: borstel voor suède

3. Suède
Verzorging: spuitbus voor suède, product voor permanente waterbestendigheid
Reiniging: borstel voor suède

4. Schoenen van textiel
Verzorging: product voor langdurige waterbestendigheid
Reiniging: borstel, vochtige doek

5. Kunstleder
Verzorging: crème in een tube
Reiniging: borstel

6. Jassen, tassen (van leder)
Verzorging: lotion voor lederverzorging (aanbrengen met een doek), product voor langdurige waterbestendigheid
Reiniging: borstel, doek

7. Meubilair (van leder)
Verzorging: lotion voor lederverzorging (aanbrengen met een doek)
Reiniging: doek

U bevindt zich hier: 01 12

De perfecte zomerschoen

De ideale zomerschoen is helemaal van leder. De positieve eigenschappen van leder komen juist tot uiting in schoenen. Leder is gemaakt van dierenhuiden een zeer rekbaar natuurlijk materiaal, dat zich de hele dag voortdurend aan de voet aanpast. Leder laat lucht door en absorbeert, zodat zweet verdampt en uw voeten droog blijven en prettig aanvoelen. Als u een belangrijke afspraak hebt na een lange dag op het werk, is het vaak aangenaam om andere schoenen aan te trekken om u op te frissen.

U bevindt zich hier: 02 12

De perfecte winterschoen

De ideale winterschoen is helemaal van leder, op de zool na. In de winter is er niets vervelender dan natte schoenen, waardoor u snel kou kunt vatten.

Als u in de winter lederen schoenen of laarzen draagt, dan is het raadzaam om twee producten te gebruiken tegen vocht: rubberen zolen en waterbestendige producten. Hoewel een rubberen zool geen vocht kan afvoeren, houden inlegzolen uw voeten droog. Ook kunnen rubberen zolen een antislip-profiel hebben, waardoor u niet uitglijdt op ijs.

Producten die de schoen waterdicht maken voorkomen niet alleen dat er vocht doordringt in de schoen, maar stoten ook vuil af. De schoenen blijven lucht doorlaten en zweet verdampt nog steeds, vooral als het lederen schoenen zijn. Om de waterdichte beschermlaag te behouden dient u deze regelmatig opnieuw aan te brengen (afhankelijk van de vochtigheidsgraad en de manier waarop u de schoenen gebruikt).

U bevindt zich hier: 03 12

De verzorging van velours modeschoenen

Velours leder kan gemakkelijk worden gereinigd en verfrist met een suède borstel. Ook dient de schoen regelmatig een
behandeling voor waterbestendigheid te ondergaan. U kunt een spuitbus voor suède gebruiken om de kleur op te frissen. Grof vuil op de niet-geweven stoffen voering kan met een daarvoor geschikte borstel worden verwijderd.

U bevindt zich hier: 04 12

Kauwgom die aan uw schoen plakt

Bijna iedereen heeft wel eens de onprettige ervaring gehad om op kauwgom te trappen, wat vaak moeilijk te verwijderen is. Plaats de schoen in een plastic zak en zet die enkele uren in de diepvriezer. Wanneer de kauwgom bevroren is kan hij gemakkelijk worden verwijderd.

U bevindt zich hier: 05 12

Uw schoenen fris houden

Uw voeten transpireren meer in schoenen van textiel of kunstleder dan in schoenen van echt leder, omdat die materialen niet absorberen of lucht doorlaten. Voeten produceren ongeveer 4 cl vocht per dag, dus onwikkelen zich al snel onprettige geurtjes. Als uw schoenen niet van leder zijn is het een goed idee om lederen inlegzolen te gebruiken. Ook helpt het om elke dag andere schoenen aan te trekken. Na het uittrekken dient u een schoenspanner in de schoen te zetten (best eentje van hout) terwijl de schoen nog warm is. Daarmee voorkomt u barsten en behoudt de schoen zijn vorm. Ook een schoendeodorant kan van pas komen.

U bevindt zich hier: 06 12

Een geheime tip voor extra glans

Een grondige poetsbeurt zorgt voor een bijzonder aantrekkelijke glans op schoenen van glad leder, ongeacht de kleur. Hoe vaker u al schoencrème hebt aangebracht, hoe gemakkelijker dit zal zijn. Reinig de schoen op de normale wijze en breng schoensmeer aan. Is dit eenmaal geheel geabsorbeerd in het leder, dan kunt u beginnen met de grondige beurt. Neem een fijne doek en doe daar een beetje schoensmeer op uit het blik. Maak dit vochtig met wat gedistilleerd water. Wrijf de schoensmeer in het leder met zachte druk en in rondjes totdat u de hele schoen hebt behandeld. Hoe langer u poetst, hoe glanzender het leder zal worden.

U bevindt zich hier: 07 12

Hoe krassen op hakken verbergen

U kunt lelijke krassen op hakken verbergen door er een laagje nagellak van de juiste kleur op aan te brengen.

U bevindt zich hier: 08 12

De beste wijze voor waterdichte schoenen

Wanneer u schoenen impregneert, is het zeer belangrijk dat de spuitbus tenminste 30 cm van de schoen wordt gehouden. Maak de schoen nooit te nat met het middel. Meerdere dunne, gelijkmatige laagjes geven de meeste effectieve bescherming. Alleen voor gebruik buitenshuis. Laat de schoenen goed drogen. Voor optimale bescherming moeten de schoenen regelmatig worden behandeld.

U bevindt zich hier: 09 12

De verzorging van uw handtas

Bij tassen is hetzelfde advies van toepassing als bij schoenen: als u wilt dat het leder mooi blijft, moet u de juiste producten gebruiken, anders droogt het leder uit en wordt het na verloop van tijd broos.

Over het algemeen moet elke tas direct na aankoop waterdicht worden gemaakt en moet deze behandeling daarna enkele keren per jaar worden herhaald. Daardoor wordt de tas vocht- en vuilafstotend. Gladde lederen tassen moeten bovendien regelmatig met een lederverzorgingslotion worden behandeld. Bij suède en nubuck tassen wordt een spuitbus voor suède aangeraden. Als u een vlek op uw handtas hebt, maak deze dan vochtig met gedistilleerd water en dep de vlek voorzichtig weg. Gewoon kraanwater bevat te veel mineralen en kan een lelijke kalkaanslag achterlaten.

U bevindt zich hier: 10 12

Het onderhoud van voetbalschoenen

Als u ervoor wilt zorgen dat lederen voetbalschoenen heerlijk soepel blijven en dat de naden niet losgaan, dan moet u ze regelmatig onderhouden. Verwijder grof vuil met handwarm water en een borstel. Is de schoen eenmaal helemaal opgedroogd, dan brengt u meerdere dunne laagjes ledervet aan.

Door grondig en regelmatig borstelen houdt u het oppervlak ruw en beschermt u de natuurlijke eigenschappen van het leder.

U bevindt zich hier: 11 12

De juiste verzorging van suède schoenen

Suède schoenen moeten telkens wanneer u ze hebt gedragen worden geborsteld. Daardoor blijft het oppervlak ruw (extern aspect), voorkomt u dat vuil zich aan de schoen hecht en worden lelijke krassen beperkt.

Na verloop van tijd worden alle suède schoenen enigszins grijs. Dan kunt u de kleur opfrissen met een speciaal product voor suède.

U bevindt zich hier: 12 12
Close